Inteligentna soba

VDA Micromaster system je inteligentni sistem poslednje generacije dizajniran za integraciju kontrolnih i automatizovanih procesa hotelskih i sličnih ustanova. Micromaster je posebno dizajniran za efikasnu uštedu električne energije, kontrolu pristupa i optimizaciju svih sistema hotelske sobe i zajedničkih prostora s dvosmernom komunikacijom između soba i recepcije. Kontrolni software na Windows platformi omogućava korisniku jednostavno korišćenje i održavanje. Sistem predviđa veliku fleksibilnost u izboru kontrole funkcija, jezika i kapaciteta u povezivanju na ostale hotelske managment sisteme (check in, check out, automatsko izdavanje elektronskih ključeva).

Funkcije inteligentne sobe:

Ulaz i prisutnost u sobi:

Micromaster sistem podržava Transponder (proximity) kartice rađene na Read (čitaj) ili Read & Write (čitaj i piši) tehnologiji koji omogućavaju upis i skladištenje podataka vezanih uz ulaz u hotelske sobe i to gde, kada i ko. Ista kartica se koristi i za funkciju prisutnosti u sobi. Sistem podržava više kategorija ulaza kao što su: gost, spremačica, konobar, održavanje i management.

Ulaz u sobu sa beskontaktnom karticom (transponder)
Nadzor ulaznih vrata sobe - protivprovalni alarm
Signalizacija prisutnosti gosta u sobi

Alarmi:

Sistem upravlja SOS-alarmima u kupatilima, sobama i zajedničkim prostorijama. Sistem također podržava alarme protiv poplave, plinske i dimne senzore.

Upravljanje i signalizacija SOS poziva iz kupatila

Funkcije klimatizacije:

Inteligentna kontrola temperature i funkcioniranja uređaja za tretman vazduha u sobama i zajedničkim prostorijama. Mogućnost upravljanja svim tipovima uređaja kao što su klasični radijatori, Fan Coil, Split sistemi i ostali termalni uređaji s funkcijama On/Off , proporcionalno, infracrveno (Hitachi, Daikim Rhoss, De longhi , Carier ) i.t.d. Isto tako moguće je programirati naredbe za uređaje kao što su pumpe za toplu vodu, cirkulacione pumpe itd.

Automatska regulacija klimatizacije
Temperaturni profili za letnju i zimsku sezonu
Timer za dnevne profile temperatura u sobama

Kontrola rasvete:

Rasveta se može kontolisati kroz postavljanje jednog od tri moda: 1. rasveta radi kad je gost u sobi 2. stalno upaljeno 3. stalno ugašeno. Kada rasveta funkcioniše u prvom modu odlaskom iz sobe (uzimanjem kartice) u funkciji ostaje samo frižider.

Svetlo dobrodošlice
Kontrola strujnih krugova i osvetljenja u sobi

Štednja energije:

Ušteda energije se postiže kroz funkcionisanje klimatizacije ili grejanja i rasvete u zavisnosti o prisutnosti gosta u sobi. Nivoi temperatura u sobi su sledeći: 1. soba je prazna (antifrost mod), 2. soba je izdana, ali gost nije u sobi (redukovani mod) 3. gost je u sobi (komfortni mod). Kad je prozor otvoren automatski se gasi uređaj za klimatizaciju. Kad gost napusti sobu automatski se gasi rasveta u sobi.

Kontrola sobne temperature
Nadzor statusa prozora: kad je prozor otvoren klima se gasi
3 programibilna nivoa temperature za svaku sobu

Servisne funkcije:

Sistem podržava čitav niz servisnih funkcija koje omogućavaju bolju komunikaciju hotelskom osoblju, kao što su informacija da li je soba očišćena, poziv sobarici, funkcija ne smetaj ( Do not disturb )

Funkcija ne smetaj
Room status (soba čista/prljava)

Integracija:

Micromaster može biti integrisan s ostalim hotelskim management programima.

Tele-održavanje:

Micromaster kompletna konfiguracija može biti praćena i programirana s bilo kojeg udaljenog mesta preko modema. Svi alarmi mogu biti integrisani u telefonski sistem, a pozivom na telefonski broj obavestiti odgovornu osobu.

Centralizovana kontrola:

Kontrolni software prikazuje stanje celog sistema hotela, tj. sve informacije i promene u sobama, direktno na monitoru hotelske recepcije: prisutnost gosta u sobi, funkcija "ne smetaj", alarm SOS u kupatilima, ulazna vrata: otvorena-zatvorena, prozor: otvoren-zatvoren, svetlo: upaljeno-ugašeno, grejanje-hlađenje: komfortni mod - redukovani mod - ugašeno, soba: čista-prljava. omogućuje promenu svih parametara direktno s recepcije hotela preko instaliranog Touch Screen ekrana.

Grafički prikaz Micromaster software-a

Komponente inteligentne sobe:

 

 

Spoljni čitač kartice LT20

Sobni kontrolni panel CON4 i Sobni senzor prisutnosti LP60 - držač kartica

Sobni kontroler - ICU 2000

Inteligentna soba : konfiguracija sistema